Hoe werd 1 April grapjesdag?

1 april grapjesdag

De volgende editie van Linguability Magazine komt uit op 1 april. Dit is geen grap! Lees alvast dit artikel, dan weet je alles over 1 april.

1 April: wereldwijde grapjesdag

1 april is een datum die wereldwijd wordt erkend als een dag van grappen, streken en lachen. Maar wat is eigenlijk de oorsprong van deze speelse traditie en hoe wordt deze dag in verschillende landen gevierd? We duiken in de fascinerende geschiedenis en tradities van 1 april over de hele wereld.

Oorsprong en Betekenis

De oorsprong van 1 april als dag van grappen is gehuld in mysterie en folklore. Een van de meest populaire theorieën traceert de oorsprong terug naar Frankrijk in de 16e eeuw. In die tijd werd het nieuwjaar gevierd op verschillende data, waaronder 25 maart tot 1 april. Toen de Gregoriaanse kalender werd aangenomen en het nieuwjaar verplaatst werd naar 1 januari, weigerden sommige mensen de verandering te accepteren en bleven ze het oude nieuwjaar vieren. Deze traditionele feestvierders werden vaak bespot en het doelwit van grappen, waardoor 1 april bekend werd als een dag van narigheid en spot.

Een andere mogelijke oorsprong is het oude Romeinse festival “Hilaria”, dat werd gevierd aan het einde van maart. Tijdens dit festival gingen mensen verkleed en werden er grappen gemaakt, wat enige gelijkenis vertoont met moderne 1 aprilvieringen.

1 April wereldwijd

Hoewel deze traditie misschien begon in Frankrijk, wordt het nu wereldwijd gevierd met een verscheidenheid aan tradities en praktijken.

Nederland

In Nederland wordt het vaak gevierd met uitgebreide en soms gecoördineerde grappen in de media, op scholen en op de werkvloer. Een beroemde Nederlandse 1 aprilgrap was in 1957, toen de Nederlandse televisie aankondigde dat de toren van Pisa was ingestort, wat later een hoax bleek te zijn.

Verenigde Staten

In de VS is 1 april een dag waarop mensen elkaar voor de gek houden met praktische grappen en valse aankondigingen. Bedrijven en media spelen vaak in op deze traditie door valse nieuwsberichten te publiceren. Een bekend voorbeeld is de “spaghetti-oogst” hoax uit 1957, waarbij de BBC beweerde dat boeren in Zwitserland een recordoogst aan spaghetti hadden binnengehaald.

Frankrijk

Zoals verwacht van het vermeende thuisland van deze traditie, viert Frankrijk deze dag met enthousiasme. Kinderen in Frankrijk worden vaak verteld dat het de dag is waarop de “poisson d’avril” (aprilvis) zwemt, en ze maken papieren vissen om op de rug van nietsvermoedende slachtoffers te plakken.

België

In België staat de 1e april bekend als “aprilvissen”, vergelijkbaar met de Franse traditie. Mensen sturen elkaar op deze dag kaarten met grappige afbeeldingen van vissen en proberen elkaar voor de gek te houden met verrassende streken.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is deze dag bekend als “April Fool’s Day” en wordt het gevierd met vergelijkbare grappen en streken als in de Verenigde Staten. Een beroemde Britse 1 aprilgrap was in 1957 toen de BBC een documentaire uitzond over de “spaghetti-oogst” in Zwitserland, waarbij kijkers werden getrakteerd op beelden van mensen die spaghetti van bomen plukken.

Conclusie

De 1e dag van april is er een die wereldwijd wordt gevierd, zij het met variaties in tradities en praktijken. Of het nu gaat om het plakken van papieren vissen in Frankrijk, het uitvoeren van uitgebreide mediahoaxes in de Verenigde Staten, of het versturen van grappige kaarten in België, deze dag blijft een tijd van lachen, plezier en het vermaken van elkaar met een goede grap. Dus onthoud, op 1 april is niets wat het lijkt, en een beetje humor kan de wereld een beetje vrolijker maken.

Schrijf je in voor ons magazine "Linguability's Leeshoek" en mis nooit de laatste ontwikkelingen op taalgebied

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op, of boek vrijblijvend een gratis adviesgesprek.

Speciale aanbieding

Op zoek naar een origineel kerstcadeau!

Of: doe jezelf deze cursus cadeau!

Doe een beginnerscursus Engels cadeau!

  • 6 online lessen één-op-één met een docent
  • Lesmateriaal ter waarde van €35,00 dat ook kan worden gebruikt in vervolgcursussen
  • Communicatieve methode: je leert de taal meteen gebruiken
  • En: mét een kortingsvoucher van € 15,00 voor een vervolgcursus van nog eens 6 lessen. 

 normaal: €245,00

NU: €230,00