De Aantrekkingskracht van Charles Dickens tijdens de Kerstperiode

Charles Dickens

Een Duik in Zijn Erfgoed en het Dickens Festival in Deventer

De kerstperiode brengt niet alleen vreugde, feestelijkheid en warme familiemomenten met zich mee, maar ook een bijzondere traditie: het herlezen van de verhalen van Charles Dickens. Waarom worden zijn tijdloze werken elk jaar opnieuw opgepakt? Waarom worden er steeds weer nieuwe films gemaakt die zijn verhalen tot leven brengen? En waarom is er in Deventer zelfs een Dickens Festival dat in december plaatsvindt? In dit artikel duiken we dieper in het fenomeen ‘Dickens tijdens de kerstperiode’, vergelijken we het Dickens Festival in Deventer met andere herdenkingen in Engeland en onderzoeken we het verband tussen Dickens en Kerstmis.

Charles Dickens

Charles Dickens: Een Auteur van zijn Tijd en Voor Alle Tijden

Charles Dickens, geboren in 1812, was een van de meest invloedrijke schrijvers van de Victoriaanse periode. Zijn werken zijn doordrenkt van sociale kritiek, menselijke emoties en een scherp oog voor de uitdagingen van zijn tijd. Het is echter vooral zijn vermogen om het menselijk karakter en de menselijke geest vast te leggen dat zijn werken tijdloos maakt.

Veel van Dickens’ beroemdste romans, waaronder A Christmas Carol, Oliver Twist, David Copperfield en Great Expectations, worden nog steeds gelezen en herdrukt, en het aantal films en toneelstukken die ervan zijn gemaakt zijn ontelbaar. Maar waarom grijpen mensen elk jaar weer naar deze verhalen, vooral tijdens de maand december?

Dickens en Kerstmis: Voor altijd Verbonden

Het verband tussen Dickens en Kerstmis is diep verankerd in de literaire geschiedenis en de populaire cultuur. Dickens had een uniek talent om het menselijk hart te raken, en nergens is dat meer voelbaar dan in zijn kerstverhalen. A Christmas Carol, gepubliceerd in 1843, is wellicht het bekendste voorbeeld. Het verhaal van de knorrige oude vrek, Ebenezer Scrooge, en zijn transformatie door bezoeken van geesten op kerstavond, belichaamt de kerstgedachte van naastenliefde, mededogen en verzoening.

De warmte van familiebijeenkomsten, de geur van geroosterde kastanjes en de betovering van sneeuwvlokken vormen het decor voor veel van Dickens’ kerstverhalen. Zijn scherpe observaties van de maatschappij, gecombineerd met zijn vermogen om de menselijke emotie te vangen, zorgden ervoor dat zijn tijdgenoten door zijn werken werden geraakt, en dat werkt nog steeds bij moderne lezers.

Waarom Lezen we Dickens met Kerstmis?

Het lezen van Dickens tijdens de kerstperiode is voor velen een traditie geworden. Het herlezen van zijn verhalen geeft niet alleen een nostalgische terugblik op de klassiekers maar herinnert lezers er ook aan wat echt belangrijk is tijdens deze feestelijke tijd: verbondenheid, compassie en het streven naar een betere wereld. Zijn personages, hoe fictief ook, belichamen menselijke eigenschappen waarin iedereen zich herkent. Hij bereikt op deze wijze een tijdloos en een universeel publiek.

Daarnaast bieden de thema’s van verlossing en tweede kansen, die vaak voorkomen in Dickens’ kerstverhalen, een boodschap van hoop en vernieuwing die perfect past bij het einde van het jaar. Het lezen van Dickens is als het openen van een deur naar een tijd waarin de geest van kerstnacht de harten van mensen kon veranderen, zelfs de meest koppige en egocentrische individuen.

Charles Dickens Deventer

Het Dickens Festival in Deventer: Een Nederlandse Traditionele Hommage

In Deventer, Nederland, wordt de spirit van Dickens tijdens de kerstperiode levend gehouden door middel van het Dickens Festival. Dit jaarlijkse evenement, gestart in 1991, transformeert de historische binnenstad in een levendige re-creatie van het Victoriaanse Londen zoals dat in de werken van Dickens wordt beschreven. Mensen gekleed in historische kostuums, straatartiesten, muzikanten en marktkraampjes nemen bezoekers mee terug in de tijd.

Het Dickens Festival in Deventer onderscheidt zich door zijn omvang en authenticiteit. De straten worden bevolkt door veel personages uit de boeken van Dickens, waardoor bezoekers zich echt in een andere wereld wanen. Deventer’s charmante middeleeuwse architectuur biedt het perfecte decor voor deze tijdreis, en de geest van Dickens lijkt tot leven te komen in de kronkelende straatjes en steegjes.

Vergelijking met Engelse Dickens Herdenkingen

Hoewel het Dickens Festival in Deventer uniek is in zijn opzet, is het niet het enige evenement dat Dickens eert tijdens de kerstperiode. In Engeland, het thuisland van de schrijver, zijn er tal van evenementen en herdenkingen die zijn erfgoed vieren.

Het Dickensian Christmas Festival in Rochester is bijvoorbeeld een van de grootste evenementen in Engeland dat gewijd is aan de auteur. Net als in Deventer komen bezoekers hier oog in oog te staan met personages uit Dickens’ boeken, terwijl de straten van de stad tot leven komen met muziek, dans en ambachtelijke kraampjes.

In Portsmouth, waar Dickens werd geboren, wordt het Victorian Festival of Christmas georganiseerd in het historische deel van de stad. Dit festival omvat een scala aan activiteiten, van straattheater tot workshops, allemaal ontworpen om de sfeer van het Victoriaanse tijdperk te vangen die Dickens zo meesterlijk beschreef.

Waarom de Dickens Herdenkingen?

Waarom organiseren steden over de hele wereld, inclusief Nederland, herdenkingen ter ere van Charles Dickens tijdens de kerstperiode? Het antwoord ligt in de diepgewortelde aantrekkingskracht van zijn werken en de tijdloze boodschappen die ze bevatten.

Dickens schreef niet alleen over zijn eigen tijd, maar ook over de menselijke ervaring in bredere zin. Zijn personages, of het nu Scrooge, Oliver Twist of Tiny Tim is, belichamen archetypen die herkenbaar zijn voor mensen uit alle lagen van de samenleving en in alle tijden.

Daarnaast roept Dickens’ werk een gevoel van nostalgie op, zelfs voor degenen die niet in de Victoriaanse tijd hebben geleefd. De beschrijvingen van kersttradities, winterse taferelen en het belang van mededogen resoneren met een diep verankerd verlangen naar verbondenheid en betekenis tijdens de feestdagen.

Conclusie: Dickens, December, en Deventer

In conclusie, de heropleving van Dickens tijdens de kerstperiode, in Deventer en daarbuiten, is een viering van menselijkheid, hoop en de geest van verandering. Het lezen van zijn verhalen of deelnemen aan evenementen zoals het Dickens Festival in Deventer biedt een kans om te ontsnappen aan de moderne wereld en ondergedompeld te worden in de tijdloze wereld van Dickens.

Het Dickens Festival in Deventer, met zijn ongeëvenaarde re-creatie van het Victoriaanse Londen, staat als een eerbetoon aan de literaire erfenis van de auteur. Hoewel elk evenement zijn eigen unieke kenmerken heeft, delen ze allemaal het doel om de geest van Dickens tot leven te brengen en de kernwaarden van Kerstmis te vieren: vrijgevigheid, naastenliefde en de mogelijkheid tot positieve verandering, zelfs in de meest onwaarschijnlijke harten. Het Dickens Festival in Deventer biedt niet alleen een kans om een reis terug in de tijd te maken, maar ook om de tijdloze boodschappen van Dickens opnieuw te ontdekken en te omarmen.

Schrijf je in voor ons magazine "Linguability's Leeshoek" en mis nooit de laatste ontwikkelingen op taalgebied

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op, of boek vrijblijvend een gratis adviesgesprek.

Speciale aanbieding

Op zoek naar een origineel kerstcadeau!

Of: doe jezelf deze cursus cadeau!

Doe een beginnerscursus Engels cadeau!

  • 6 online lessen één-op-één met een docent
  • Lesmateriaal ter waarde van €35,00 dat ook kan worden gebruikt in vervolgcursussen
  • Communicatieve methode: je leert de taal meteen gebruiken
  • En: mét een kortingsvoucher van € 15,00 voor een vervolgcursus van nog eens 6 lessen. 

 normaal: €245,00

NU: €230,00